Spotkania z Winami Sandomierszczyzny w Hotelu pod Ciżemką

Opublikowano: wtorek, 31, styczeń 2017 Iza Nowak Drukuj E-mail

Degustacja win regionalnych, przekąski do wina, spotkania z lokalnymi winiarzami to tylko nieliczne atrakcje, które czekają na miłośników lokalnych trunków. W sobotę, 11 lutego o godzinie 18 w Hotelu Pod Ciżemką odbędą się Spotkania z Winami Sandomierszczyzny.

W spotkaniu wezmą udział lokalni winiarze. Będą to właściciele winnic z okolic Sandomierza. Producenci opowiedzą o tajnikach sztuki winiarskiej, zdradzą, jakie odmiany najlepiej hodować w naszym klimacie. Będzie też degustacja kilku rodzajów win z miejscowych winnic. Pierwsze spotkanie odbędzie się w sobotę, 11 lutego w Hotelu Pod Ciżemką na Starym Mieście.

- Chcemy przybliżać nie tylko turystom, ale przede wszystkim mieszkańcom nasze, regionalne wyroby - mówi Artur Dul z Hotelu Pod Ciżemką. - Wszyscy wiedzą, że winnice są po sąsiedzku, ale wiele osób nawet nie kosztowało trunków, nie wie jak się uprawa, dlaczego sandomierskie wina maja specyficzny smak i aromat. W okolicach Sandomierza funkcjonują nie jedna, a kilka winnic. O tym wszystkim chcemy opowiedzieć - dodaje właściciel jedynej w Sandomierzu, zabytkowej piwnicy, winiarni przy Rynku Starego Miasta.

- Turyści bardzo interesują się lokalnymi wyrobami winiarskimi - mówi Michał Leszczyński z Biura Przewodników i Zwiedzania Sandomierza "Przewodnik po Sandomierzu". - Chętnie w sklepach na Starówce kupują wina, dopytują o proces uprawy, produkcji, a my przecież mamy się czym pochwalić. Dla grup zorganizowanych przygotowaliśmy program zwiedzania Szlakiem winnic sandomierskich. Uważam, że spotkania przybliżające tematy winiarstwa są niezwykle istotne. Przecież wokół tego zaczyna budować się pewna kultura, społeczność, co widać po którymś z kolei święcie młodego wina w Sandomierzu.

- Naprawdę mamy się czym chwalić - mówią zgodnie Mateusz i Sylwia Paciurowie, właściciele Winnicy Nad Jarem. - Proces produkcji wina jest niezwykle trudny i wymaga ogromnego wyczucia z naszej strony, ale przede wszystkim fachowej wiedzy i dużej staranności, dlatego, niektórych prac, jak zimowe cięcia, nie powierzamy osobom z zewnątrz, tylko wykonujemy sami - przekonuje Sylwia Paciura.

Wstęp na spotkanie kosztuje 20 złotych. W cenie jest degustacja wina z dodatkiem. Restauracja w Hotelu Pod Ciżemką przygotowała też specjalne menu degustacyjne. W związku z dużym zainteresowaniem najlepiej dokonać rezerwacji miejsca Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  Można też zadzwonić, dopytać pod numerem telefonu 15 832 05 51.

Spotkania, jak zapewniają organizatorzy: Hotel Pod Ciżemką i Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy będą cykliczne. Kolejne terminy: 25 lutego, 11 oraz 25 marca i 8 kwietnia.